De leukste blogs volgens twee dames

Wil jij beginnen met beleggen, dit is wat je moet weten.

Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar hierdoor verwacht je wel een hoger rendement. Zo hoop je dat beleggen op lange termijn meer oplevert dan lange tijd sparen. De waarde van je belegging kan fluctueren en in het verleden behaalde resultaten zeggen niks over de toekomst. Kortom beleggen is niet zonder risico’s, maar hoe ga je te werk? Waar moet je beginnen?

Voorbereiden belegging 

Je wilt niet zomaar je geld verliezen aan een investering. Bereid je daarom goed voor en verdiep je in het beleggen. Geld investeren doen we om er financieel voordeel te behalen. Er zijn verschillende vormen van investeren, wij gaan het even alleen hebben over het beleggen op de beurs. Dit kan je zelf doen of door een vermogensbeheerder laten doen. Bij een belegging op de beurs koop je aandelen of obligaties van bedrijven en overheden. Met als doel dat de investering meer waard wordt, maar tegelijkertijd zul je ook de risico’s moeten accepteren dat je investering minder waard wordt. Dit laatste hopen we te vermijden door een goed vooruitgedacht plan te maken voor je investering. Begin daarom ook met het maken van jouw plan, waarbij je begint met het doel te bepalen. Voorbeelden van doelen zijn: je pensioen, de studie van je kind of kinderen of eerder stoppen met werken. Door toe te werken naar een concreet doel maak je het jezelf makkelijker en geeft het richting aan je keuzes. Na het bepalen van je doel is het belangrijk om de termijn te bepalen. De termijn die je hebt is één van de belangrijkste factoren die je succes van je investering bepalen. Bij je keuze voor je doel heb je waarschijnlijk ook inzicht gekregen in de termijn waarin je kunt investeren. Daarbij geld vaak hoe langer je belegt, des de groter de kans is op een goed resultaat. Extra tijd zorgt ervoor dat eventuele verliezen worden goedgemaakt. Na het kiezen van je termijn bepaal je je inleg. Investeren en beleggen op de beurs doe je alleen met geld dat je voor een lange termijn kunt missen en kan laten groeien. Vaak is het bij de start spannend om direct een groot bedrag in te leggen. Gelukkig hoeft dit niet, je kunt ook kiezen voor periodiek beleggen of investeren. Hierna kan je je risico bepalen, investeren brengt namelijk risico met zich mee. Hoeveel risico je loopt kan je zelf bepalen. Je kiest namelijk zelf de aandelen waarin je gaat beleggen en zo bepaal je ook je eigen risico. Een hogere risico betekent vaak een hoger rendement. Hoe langer de termijn, hoe meer risico je kunt nemen. 

Waarin beleggen 

Zoals hiervoor al werd aangegeven kan je beleggen en investeren op de beurs op verschillende manieren. Je kunt beleggen in aandelen, fondsen, indextrackers en nog vele andere manieren. Bij het investeren in aandelen, koop je direct aandelen van een bedrijf die je interessant vindt. Bij het investeren in fondsen kies je voor een fonds waarin verschillende bedrijven zitten, zo spreid je je risico. Het investeren in indextrackers door bijvoorbeeld bitcoin, litecoin of dot kopen,  brengt veel risico met zich mee. Dit is vooral bedoeld voor ervaren beleggers en is niet een geschikte manier om vermogen op te bouwen.