De leukste blogs volgens twee dames

Reizen door Europa: Wegentol en Vignetten

Als je weleens met de auto door Europa hebt gereisd, weet je dat je voor sommige wegen moet betalen. Dit kan zijn in de vorm van tolwegen of het kopen van een vignet. Afhankelijk van je bestemming kan dit een extra kostenpost zijn waar je rekening mee moet houden. Maar wat zijn nu precies die verschillen tussen landen en hoe kun je hier slim mee omgaan?

Wat zijn vignetten en tolwegen?

In veel Europese landen betaal je voor het gebruik van bepaalde wegen, bruggen of tunnels. Dit is vooral om het onderhoud van de wegen te bekostigen. Tolwegen kun je tegenkomen in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje, waar je betaalt bij tolpoortjes. Een vignet is een soort sticker die je op je voorruit plakt als bewijs dat je voor de wegen hebt betaald. Zo’n vignet heb je bijvoorbeeld nodig in Zwitserland of Oostenrijk.

Hoe tolwegen je reisplanning beïnvloeden

Tolwegen kunnen onverwacht hoge kosten met zich meebrengen als je ze niet incalculeert in je reisbudget. Voor sommige landen kan het slim zijn om vooraf een route uit te stippelen waarbij je deze kosten kunt vermijden of in ieder geval minimaliseren.

Route planning tips

Voordat je de weg op gaat, is het handig om je route zorgvuldig te plannen. Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen tolwegen te vermijden. Ook kun je vooraf kijken of er vignetten nodig zijn en wat de kosten hiervan zijn. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

Landen waar je niet zonder kunt

In sommige Europese landen is het onvermijdelijk om tol te betalen of een vignet aan te schaffen. Het is belangrijk om van tevoren goed te onderzoeken welke regels er gelden in de landen waar je doorheen reist.

Vignetverplichtingen in oostenrijk en zwitserland

Voor Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig. Zo’n “vignette Zwitserland” is eigenlijk onmisbaar als je daar met de auto rijdt. De prijs van een Zwitsers vignet ligt rond de 40 euro en is een jaar geldig.

Bespaartips voor tol en vignetten

Het lijkt misschien onvermijdelijk om deze extra kosten te maken, maar er zijn zeker manieren waarop je kunt besparen op tol en vignetten.

Beste koopstrategieën

Door vooraf online je “vignet Duitsland kopen” of andere benodigde vignetten aan te schaffen, voorkom je lange wachttijden bij grensovergangen en eventuele boetes omdat je het vergeten bent. Bovendien zijn er soms online kortingen beschikbaar.

Apps en tools om je te helpen

Er zijn tegenwoordig talloze apps die het reizen door Europa makkelijker maken. Deze apps kunnen real-time informatie geven over tolwegen, alternatieve routes voorstellen en zelfs helpen bij het kopen van vignetten.

Navigatie apps die tolwegen vermijden

Apps zoals Google Maps hebben vaak een functie om tolwegen te vermijden in hun route-opties. Dit kan enorm schelen in kosten, vooral als je niet haast hebt en het niet erg vindt om een iets langere route te nemen.

Ervaringen van medereizigers

Het delen van ervaringen kan ontzettend leerzaam zijn. Andere reizigers kunnen tips hebben over hoe zij hebben bespaard op tolkosten of waar zij hun vignetten hebben gekocht.

Wat zeggen anderen over tol en vignetten in europa?

Op forums en reisblogs kun je veel ervaringen vinden van mensen die al eens de trip hebben gemaakt die jij plant. Zij kunnen praktische tips geven over hoe zij omgingen met tolwegen en vignetten tijdens hun reis door Europa.